google-site-verification=Er-rosBnWsOHTON5R0MDPqFJNkuJN6y1hiYWHb8lXkQ

Keto-leefregels

Een nieuw eetpatroon

Een leefstijl zou geen leefstijl zijn als je je niet aan bepaalde dingen moet houden. Voor de ketogene leefstijl geldt dat ook, maar misschien anders dan je gewend bent. Hieronder vind je een lijstje met leefregels, voornamelijk gericht op je voeding en eetmomenten als je ketogeen gaat eten. Bij de andere onderdelen van de leefstijl zoals het belang van slaap en het nut van ontspanning staan we tijdens de begeleiding stil. Wanneer we samen tot de conclusie komen dat een andere vorm van koolhydraatbeperking beter bij jou past, dan passen we de regels en voedingsmiddelen daar uiteraard op aan.

Eet niet meer dan 25 gram koolhydraten per dag.

Op die manier kom je in ketose en ervaar je de gezondheidsvoordelen. Haal minimaal 2/3 van je koolhydraten uit groenten.

In de begeleiding ga je leren welke voedingsmiddelen je wel en niet kunt gebruiken. Je krijgt handige overzichten van mij als hulpmiddel. 

Eet voldoende vet.

Vet is je hoofdbrandstof en mag je eten naar behoefte.

Tijdens de begeleiding staan we stil bij gezonde en ongezonde vetten, de rol die vet in je lijf heeft en waarom vet helemaal niet zo ongezond is als we de afgelopen decennia hebben gehoord.

Eet genoeg, maar niet teveel eiwitten (proteïnen).

Teveel eiwitten kunnen ervoor zorgen dat je uit ketose raakt.

Tijdens de begeleiding berekenen we steeds opnieuw jouw behoefte aan eiwitten, zodat je daar rekening mee kunt houden. Weetje: dierlijke eiwitten worden beter door je lichaam opgenomen dan plantaardige eiwitten.

Tel geen calorieën.

Alhoewel we al jaren anders leren, is calorieën tellen niet nuttig of nodig. Calorieën zijn op zichzelf geen voedingsstoffen: een calorie uit vetten of eiwitten levert je lijf betere energie dan een calorie uit koolhydraten. De CICO-methode (Calories In, Calories Out) is al lang niet meer leidend. Doordat je meer vet en eiwitten gaat eten, ben je sneller verzadigd. Dit resulteert er automatisch in dat je minder (calorieën) gaat eten zonder te tellen. 

Eet tot je verzadigd bent.

Eet genoeg, maar stop met eten als je vol zit. Je bord hoeft niet leeg. Pak liever vaker een klein beetje (tijdens dezelfde maaltijd!) en voel aan je lijf wanneer het genoeg is.

Eet koolhydraten samen met vet en/of eiwit.

Op die manier blijft je bloedsuikerspiegel het meest stabiel.

In de begeleiding leg ik je uit waarom een stabiele bloedsuikerspiegel zo belangrijk is als je af wilt vallen en gezond wilt blijven. Ook gaan we dieper in op de rol van insuline. 

Eet wholefoods (vers en onbewerkt voedsel).

Dat is voedsel dat vers is en er uit ziet als waarvan gemaakt is. Eet dus geen voeding uit een pakje of zakje. Is het een product dat aan een boom of plant of onder de grond groeit? Dan is er een grote kans dat het lowcarb of keto is (let wel op bij knol- of bolgewassen, daarin zitten vaak meer koolhydraten). Komt het product van een dier? Dan is het vaak ook geschikt. Let wel op met zuivel en bewerkte vleesproducten zoals worst of gepaneerd vlees.

Eet maximaal drie keer per dag.

Snack niet tussen de hoofdmaaltijden door. Door het aantal eetmomenten te beperken, stel je je lichaam beter in staat om in de vetverbrandingsmodus te komen.

Eet producten die maximaal 5 gram koolhydraten per 100 gram product bevatten.

Deze producten hebben een minimaal effect op je bloedsuikerspiegel.

Met behulp van de voedingslijsten die je tijdens de begeleiding krijgt, ben je steeds beter in staat gezonde en ketogene keuzes te maken.  

Laat producten met meer dan vijf ingrediënten liggen.

Dit is doorgaans bewerkt voedsel waarin ongezonde, niet ketogene toevoegingen zitten. Uitzonderingen zijn producten die aan alle keto-eisen voldoen. Hier gaan we in de begeleiding dieper op in.

Eet geen producten met granen, pasta, aardappel of rijst.

Deze ingrediënten zijn niet ketogeen.

Vermijd (toegevoegde) suikers en beperk het gebruik van keto-vriendelijke zoetstoffen.

Suikers en zoetstoffen kunnen je zoetbehoefte aanwakkeren, waardoor je makkelijk meer koolhydraten gaat eten. Daarnaast hebben calorieloze zoetstoffen vaak toch invloed op je bloedsuikerspiegel. Hoe dat precies zit en waar je op moet letten, leg ik je uit in de begeleiding. 

Let op met toevoegingen en E-nummers.

Vermijd vooral E621 (ook wel ve-tsin, MSG (monosodium glutamaat of gistextract genoemd): dit legt je verzadigingscentrum plat, waardoor je alleen maar meer wilt eten.

Denk in mogelijkheden: wat kan ik wél eten?

Hoe klinkt een steak met kruidenboter en een groene salade? Of broccoli met kip in een romige champignonsaus?

Plan en kook vooruit.

We weten allemaal dat het niet handig is om boodschappen te doen als je honger hebt. Probeer voor enkele dagen in het vooruit een maaltijdplanning te maken en je boodschappen te doen. Zo voorkom je dat je impulsief iets koopt of eet dat je eigenlijk niet wilt.

In de begeleiding besteden we aandacht aan planning en ook aan ‘mealprepping’. We gaan samen menu’s maken en kijken hoe jij vooruit kunt plannen en koken om het jezelf zo makelijk mogelijk te maken.

De 21/90-regel: het duurt (minimaal) 21 dagen om een gewoonte en 90 dagen om een leefstijl op te bouwen.

Heb geduld met jezelf, leer van vallen en opstaan en vraag om hulp, want je hoeft het niet alleen te doen. Je kunt tijdens de begeleiding terug vallen op mij voor steun, informatie en advies. Gewoontes aan- of afleren kost tijd en je leefstijl veranderen helemaal, maar het is het waard!

De allerbelangrijkste regel: zorg goed voor jezelf en luister naar je lijf.

Als je luistert naar je lijf als het fluistert, dan hoeft het niet te gaan schreeuwen om je aandacht…

Streven naar vooruitgang

Al die leefregels maken het soms lastig om het gevoel te krijgen dat je het goed doet, maar: we streven naar vooruitgang, niet naar perfectie. Houd dit in gedachten: een marathonloper die vier keer per jaar een marathon loopt, elke week drie keer traint en eens in het kwartaal een sigaret rookt op een feestje is een stuk gezonder bezig dan iemand die vier keer per jaar een marathon loopt, bijna nooit traint en elke dag rookt…

Neem contact op

Zoek je persoonlijke en praktische begeleiding en ondersteuning bij het overschakelen naar de ketogene leefstijl? Neem dan contact op voor een kort kennismakingsgesprek om te kijken of het klikt. Dit gesprek is altijd gratis.

Stuur me gerust een bericht als je graag de eetlijsten wilt ontvangen waarop staat welke voedingsmiddelen je kunt eten binnen de ketogene leefstijl of als je een andere vraag hebt. 

Ik bied ambulante begeleiding en heb geen kantoorlocatie. Mijn werkgebied is de driehoek Zwolle-Harderwijk-Apeldoorn. Voor meer informatie zie Aanbod. Ik heb ook een (gedeeltelijk) online aanbod.  

Samen Gezond Worden
Ketocoaching en advies
Christa Septer-Booij
E-mail: info@samengezondworden.nl
Telefoon: 06-28369637

9 + 6 =